Fyusoccer.com

Един сайт за любителите на Спорта.

Бойните изкуства – Тайдзи цюан

Бойните изкуства са атракция, вълнуваща все повече хора по света. Едни гледат на тях като начин да се освободят от емоционално напрежение, други го предпочитат като здравословен метод за поддържане на тялото, трети участват в състезания и печелят медали, а четвърти просто ангажират свободното си време, като го намират за нетипично за нашия манталитет, но пък един вид забавно хоби. Едно такова бойно изкуство е Тайдзи цюан.

Как ги възприемате вие е въпрос на лично мнение и усещане. В тази статия ще разгледаме Тай чи като начин да подобрим начина си на живот в наша полза. Този вид бойно изкуство е специално и единствено по рода си. Със своите специфични техники и дълбока история всява респект и интригува. Полезен и необходим е за повишаване качеството на личността, като заземява егото и стимулира самоусъвършенстването.

Тренировките по Тай чи (т. нар. Тайдзи цюан) са отличен начин да се развият качества като бързина, гъвкавост, концентрация, сила. Освен, че повишават самочувствието, учат на самостоятелност и формират способности за самозащита при нужда.

Ако детето ви е притеснително и не вярва в себе си, ако изпитва затруднения да се отстоява, търпи подигравки от страна на други деца, този спорт е най- добрият избор. Без да изисква твърде много ангажираност или сериозни физически и силови заложби,

развива у децата точно такива качества, необходими за справянето с подобен род проблеми като тези. Децата се обучават от специалисти, които подхождат индивидуално към интересите и заложбите на всяко дете. Агресивните и гневните се учат на самоконтрол и дисциплина, неуверените на увереност.

Проблемът със затлъстяването също е масово разпространен, особено сред подрастващите, които предпочитат бързите и нездравословни храни и напитки. В комбинация с пасивно прекарване на свободното време пред телевизора или компютъра, резултатите са шокиращи. Тялото и умът закърняват значително и това се отразява крайно неблагоприятно върху живота им. Тайдзи цюан е шанс да погледнем нещата под друг ъгъл, открива пред нас съвсем нов начин да възстановим здравето си. Тренировките по Тай чи възвръщат гъвкавостта на тялото, заздравяват костите. Преди да се започне с базовите движения, се правят упражнения свързани с разтягане на всяка част от тялото, което го прави гъвкаво. Това  оказва влияние в ежедневните дейности като рискът от счупвания, навяхване и подобен вид наранявания е сведен до минимум.

Възрастта тук не е фактор, в този вид бойно изкуство се набляга предимно на постигане на равновесие, баланс между дух и тяло. За разлика от повечето спортове, тук най-важното не е да се постигат високи резултати за възможно най-кратко време, което обикновено води до изхабяване на организма и редица травми. Тук приоритет е укрепване на тялото, стимулиране и използване на резервните му ресурси и тяхното адекватно използване.